Ameliyat veya ilaç, büyüme hormonu düzeylerinizi normale döndürmede tamamen başarılı olmadıysa, bu durumda radyoterapi bazen hipofiz bezi tümörünün büyüme hormonu salgısını azaltmak için kullanılabilir.
Radyoterapi etkili olabilir ancak radyasyon ışını uygulanmış tümör hücreleri,
aylar veya yıllar süren uzun bir dönemde çok yavaş ölür, bu nedenle tedavinin etkilerini göstermesi zaman alır.
Bu süre içerisinde, radyoterapi etkisini tam olarak gösterene kadar büyüme hormonu ve insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) düzeylerinin tıbbi tedaviler ile kontrol edilmesi gerekebilir.
Kullanılabilecek farklı tür radyoterapiler vardır. Bu radyoterapi türlerinin tümünde, kısa bir süre boyunca bir radyoterapi makinesinde yatar pozisyonda kalmanız gerekir.
En sık kullanılan radyoterapi tedavisi eksternal ışındır. 5-6 hafta süreyle 5 gün boyunca her gün, genellikle pazartesiden cumaya kadar birkaç dakika boyunca küçük dozlarda radyasyon verilir. Radyasyon ışını ile üç yönden yüksek düzeyde bir hassasiyetle hipofiz bezi tümörü hedef alınır.
Bu prosedür sırasında kafanızın hareket etmesini önlemek için sizin için şeffaf bir maske yapılacaktır. Merak etmeyin; maskede gözleriniz ve ağzınız için büyük delikler olacaktır.
Diğer radyoterapi türlerinden biri ise tümörlü hücrelere tek doz olarak verilen son derece yoğun tek bir radyasyon ışını kullanan stereotaktik radyocerrahidir.
Radyasyon ışınlarının tümörü yüksek bir doğruluk oranı ile hedef almasını sağlamak amacıyla hastaya hafif bir başlık takılması gerekir. Başlık dört pim ile tutturulur; pimlerin takılacağı bölgeye lokal anestezi uygulanır.
Stereotaktik radyocerrahi, yüksek düzeyde uzmanlık gerektiren gelişmiş bir tedavidir ve tüm merkezlerde mevcut olmayabilir.
Radyasyon tedavisi, hipofiz bezi tümörü çevresindeki normal hücrelere veya yapılara zarar verebilir, bu nedenle yan etkilere neden olabilir.
Radyoterapinin yan etkileri arasında hipofiz bezi tarafından üretilen diğer hormonların üretiminde azalma yer alabilir. Böyle bir durum ortaya çıkarsa, hormon replasman tedavisi alabilirsiniz.
Radyoterapi, nadiren görme bozukluklarına yol açabilir.
Verilen radyasyon dozu nispeten azdır ancak bazı kişiler radyoterapi ışını uygulanan bölgede çok az miktarda saç dökülmesi yaşayabilir. Bu geçici bir durumdur ve tedavi tamamlandığında saçlar yeniden çıkar.
Eksternal ışın radyoterapisi sırasında herhangi bir rahatsızlık veya ağrı yaşamayacak olsanız da kendinizi yorgun hissedebilirsiniz, bazı kişiler çalışmaya devam etse de bu her zaman mümkün olmayabilir.
Radyocerrahide, bazı hastalar hafif bir baş ağrısı ve başlığın takıldığı bölgede hafif bir şişme yaşar, ancak hastaların çoğu herhangi bir sorun bildirmez.
Akromegaliye nasıl tanı konulduğunu ve sağlık uzmanlarının akromegali semptomlarını değerlendirmek için kullanabileceği testleri öğrenin
TANI VE TESTAmeliyat, ilaçlar ve radyoterapi ve tedavinin amaçları dahil olmak üzere akromegali tedavi seçenekleri hakkında bilgi alın
AKROMEGALİ TEDAVİSİAkromegali hastalarının sorduğu
bazı ortak sorulara cevapları
okuyun ve dinleyin